Google Penguin-update 4.0: dit moet je erover weten

 

5 oktober 2016 |  Zoekmachine optimalisatie

a

De geruchten hingen al een tijdje in de lucht en er waren de laatste paar weken aanzienlijke fluctuaties in de zoekresultaten te zien. Ook in de verschillende analysetools waren de veranderingen zichtbaar; met name in de afgelopen weken waren dat er ongekend veel. Maar nu is de kogel toch echt door de kerk. Na twee jaar heeft Google opnieuw een nieuwe Penguin-update uitgerold. Deze zogeheten 4.0 update is in alle landen uitgebracht en heeft als belangrijkste kenmerk dat de indexatie nu real-time wordt uitgevoerd. Zowel negatieve als positieve veranderingen zijn daardoor veel sneller zichtbaar. De komende tijd blijft het daarom nog lang onrustig, omdat het nieuwe algoritme nog aan het uitrollen is.​

Google Penguin? Hoe zat het ook alweer?

De Penguin-update is een corrigerende aanvulling op het algemene zoekalgoritme van Google. Dit algoritme kijkt specifiek naar de kwaliteit van alle binnenkomende backlinks en is bedoeld om overmatige SEO-optimalisatie tegen te gaan. De zoekmachine gigant maakt daarvoor gebruik van het zogeheten ‘machine learning’. Daarbij worden continu vergelijkingen gemaakt en wordt er geprobeerd om patronen te ontdekken. Heb jij veel spammy websites in jouw linkprofiel zitten? Dan loop je voortaan toch echt een verhoogd risico. Google is heel stellig over zoekmachine optimalisatie en zal er alles aan doen om je terecht te wijzen.

4.0 is real-time specifiek

Een van de belangrijkste consequenties aan de nieuwste update is dat deze nu real-time is. Dat betekent dat de Googlebot bij elke crawl en herindexatie opnieuw het Penguin-algoritme loslaat op jouw website. Voorheen kon het lang duren voordat een website werd afgestraft, maar dat is vanaf nu verleden tijd. Penguin is nu een structureel onderdeel van het algehele algoritme. Vanwege deze structurele opname heeft Google aangegeven in de toekomst geen bericht meer te zullen doen over nieuwe aanpassingen. Verder is de zoekmachine nu ook veel beter in staat is om specifieke pagina’s aan te pakken. Heeft één van jouw pagina’s een onnatuurlijk backlinkprofiel? Dan zal je gehele site eronder lijden. Wees gewaarschuwd. 

Ben jij getroffen?

Zoals Google zelf aangeeft, is Penguin één van de meer dan tweehonderd ranking-factoren. Maar hoewel het slechts één signaal is, gaat het wel om één met een hele grote invloed. Het is daarom belangrijk om je linkprofiel te beoordelen, zodat je een compleet beeld hebt van alle inkomende links. Is je organische webverkeer binnen korte tijd flink afgenomen of heb je aan terrein verloren op belangrijke keywords? Dan ben je mogelijk getroffen door de update. Google grijpt namelijk onberispelijk in, zonder enige vorm van tegenbericht.

Hulp nodig?

Wil jij je wapenen tegen de nieuwe Penguin-update? Neem contact op en vraag onze online specialisten dan om gericht advies. Zorg dat je online scoort met een gezonde website.

Auteur: C. Özkent

Enthousiast? Deel deze blogpost op social media!

 

 

 

Contact informatie

 

 

  Adres
   Haven Noordzijde 25, 7606ER Almelo
Telefoon
 0546 - 79 20 20      
  Email
   info@nederland-site.nl